Quantcast
Channel: Restauranter – HSMAI Norway
Viewing all 100 articles
Browse latest View live

Suksessrestaurant feirer ett år – og lanserer ny meny

$
0
0

For ett år siden åpnet suksesskonseptet 26 North Restaurant & Social Club hos Radisson Blu Royal Hotel i Bergen. Siden oppstarten har restauranten klatret over 170 plasser på TripAdvisor, mottatt strålende anmeldelser, både for maten og servicen, og åpnet egen uteservering. I disse dager lanserer den nye F&D Manageren ny høstmeny, med gjestenes største favoritter, heter det i en pressemelding fra Rezidor Hotel Group.

– Vårt mål er å gi gjestene de beste mat- og drikkeopplevelsene i Bergen, så vi er veldig takknemlig for de gode tilbakemeldingene. Vi jobber hver dag for å bli enda bedre, så vi håper den nye menyen vår faller i smak, sier Alexander Mackenzie, F&D Manager ved 26 North Restaurant & Social Club i Bergen.

26 North Restaurant & Social Club ligger helt ytterst på Bryggen, med det som trolig er byens beste beliggenhet. Her får gjestene servert moderne, nordiske tradisjonsretter, i uhøytidelige omgivelser. Med sterkt fokus på lokale råvarer, en innendørs totalkapasitet på 304 sitteplasser, og 150 gjester i uteserveringen, har 26 North Restaurant & Social Club hatt en travel sommer.

Gjestenes favoritter på menyen

F&D Manager Alexander Mackenzie tok over roret i august, og har, sammen med teamet, brukt de siste ukene på å utvikle den nye høstmenyen, som serveres fra torsdag denne uken. I den nye menyen har mange av gjestenes største favoritter en sentral plass, i tillegg til en del nye retter. Ingrediensene er som alltid hentet fra de norske fjorder, gårder og skoger.

– Favoritter som vårrull av norsk krabbe, og vafler med norsk spekeskinke og geitost, er selvfølgelig å finne på den nye menyen, men vi har også lagt til nye retter, som grillet kamskjell og blodpølse med einer og sopp cappuccino, og hjortesliders fra Flåm i Sogn og Fjordane, forteller Alexander Mackenzie, som håper rettene vil falle i smak hos både bergensere og hotellgjester.

– En annen spennende rett, som vi opplever at flere og flere gjester etterspør, er vår Hipster tartar, laget pa? bakte rødbeter, løk og ferske urter, komplett med plommeketchup og sprø chips av svart ris, legger han til.

Alexander Mackenzie, opprinnelig fra Skottland, har en Master Certificate i Hotel Management fra Cornell University, og er en erfaren leder innen hotell- og restaurantnæringen. Han har jobbet i bransjen i nær 25 år, som restaurantsjef ved flere spisesteder, og som eier og daglig leder av Valentinos Restaurantdrift. Han var også barsjef under etableringen og driften av Operaen i Oslo.

Han er lidenskapelig opptatt av norsk matkultur, bærekraft og riktig bruk av råvarene, og er en aktiv foredragsholder om mat, øl, vin og whisky.

Uforglemmelige opplevelser

26 North Restaurant & Social Club åpnet i Bergen sent i august 2016, og er inspirert av de nordiske landene, den spektakulære naturen, de kulinariske skattene og designen.

Restauranten har klatret over 170 plasser på TripAdvisor, og gjestene har nå rangert restauranten som nummer 23 av 320 restauranter i Bergen. Nær ni av ti gjester omtaler restauranten som «ypperlig» og «svært bra», og blant tilbakemeldingene fra gjestene omtales restauranten som «Beste i Bergen», «Nydelig mat» og «Utmerket atmosfære».
Servitørenes kjerneverdier er å være kunnskapsrike, vennlige og avslappende. Alle medarbeiderne har testet hver eneste rett på menyen, og bestått en tilhørende kunnskapsprøve.

26 North Restaurant & Social Club åpnet hos Radisson Blu Royal Hotel på Bryggen i Bergen i 2016.

Foto: Alle medarbeiderne i 26 North Restaurant & Social Club i Bergen har testet hver eneste rett pa? menyen og besta?tt en tilhørende kunnskapsprøve. Foto fra Rezidor Hotel Group.


Løfter frem morgendagens «kokkestjerner» og ledere

$
0
0

Onsdag ble Scandic Lærlingecup arrangert for femte året på rad. Lærlinger fra Scandic-hoteller over hele landet kjempet en intens kokkekamp i Haugesund, for å bli de beste kokkelærlingene. Etter en knivskarp konkurranse, ble det til slutt hjemmeseier for laget fra Scandic Maritim, heter det i en pressemelding fra hotellkjeden.

– Det er utrolig inspirerende å se de unge briljere på kjøkkenet. Kokkelærlingene representerer fremtidens kjøkkensjefer og hotelldirektører, og dyktige lærlinger er uvurderlige for Scandic, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge.

Som en av de største aktørene i restaurantbransjen i Norge, vil Scandic ta sin del av ansvaret for at flere unge velger og fullfører matfag. Scandic Lærlingecup er ett av flere tiltak.

– Vi ønsker å bidra til at flere ser kokkeyrket som et attraktivt sted å gjøre karriere. Scandic bidrar til stiftelsen Restaurant og Matfag, som iverksetter tiltak for at flere velger nettopp restaurant- og matfag. I tillegg mener vi det er viktig å oppfordre og utfordre våre lærlinger til å konkurrere, da det gir god trening i utfordringer som venter etter endt lærlingetid, sier Malting.

Under halvparten fullfører kokkelinja

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at kun 45 prosent fullfører restaurant- og matlinjen i videregående skole. Det er den laveste fullføringsgraden blant yrkesfagene. Hotellbransjen har et stort behov for faglærte kokker, og den lave fullføringsgraden er en betydelig utfordring.

– Reiselivsnæringen er en næring i vekst, og ikke minst et sted hvor man kan jobbe seg fra bunn til topp, om man har den rette innstillingen. Da er det synd at ikke flere ser potensialet i jobbmulighetene man får med fagbrev fra restaurant- og matfag, fortsetter Malting.

Også NHO Reiseliv er tydelige på at selv om utfordringene med frafall er store, er mulighetene mange for dem som fullfører.

– Det bør gjøres enda mer for å sikre arbeidslivets innflytelse på innholdet i fagutdanningen. Motivert, fagutdannet ungdom går en trygg fremtid i møte i et stadig voksende reiseliv, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Christer Rødseth er kaptein på kokkelandslaget, og engasjert i rekrutteringsarbeidet innen matfag.

– Hele bransjen må bli bedre på å opplyse om mulighetene som kommer etter endt skoleløp og lærlingetid. Mulighetene etter endt fagprøve er nesten uendelige, og dette må forklares ungdommen tidlig, sier han.

Satser på lærlinger

Scandic Lærlingecup er et viktig ledd i Scandics satsing på matfag og unge kokketalenter. Over en lengre periode har hotellkjeden samarbeidet med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) og de norske kokkelandslagene, for å fremme unge talenter. Scandic ønsker å gi lærlingene en bratt læringskurve og nye utfordringer.

– Som vinner av Scandic Lærlingecup, venter nå en treningssamling med juniorkokkelandslaget. Her vil de unge kokketalentene få bryne seg på spennende utfordringer med Norges beste unge kokker. Vi tror den premien motiverer lærlingene til å yte det lille ekstra, sier Malting.

Rødseth, som også er hoveddommer i konkurransen, er tydelig på at konkurranser var en viktig motivasjonsfaktor da han var kokkelærling.

– I læretiden konkurrerte jeg i lærlingekonkurranser, som gjorde at jeg alltid hadde noe å strekke meg etter, i tillegg til å levere på jobb. Konkurranser vekker instinkter og motiverer veldig, sier landslagskapteinen.

Hjemmeseier

Scandic Maritim tok, etter flere timers kokkekamp, til slutt seieren på hjemmebane, tett fulgt av Scandic Nidelven og Scandic Park Sandefjord på de neste plassene. Nå venter en treningssamling med juniorkokkelandslaget for lærlingene Olve Akselsen og Vanja Hol Nilsen.

– Dette var svært uventet, men veldig gøy, og ikke minst lærerikt, sier Akselsen, som er sikker på at denne erfaringen også vil hjelpe dem begge når fagprøven skal bestås etter endt lærlingetid.

Foto: Scandic Maritims vinnerlag, Olve Akselsen og Vanja Nilsen. Foto fra Scandic Hotels.

Thon Hotels jobber med å redusere matsvinn

$
0
0

Thon Hotels har inngått en bransjeavtale med Klima- og miljødepartementet om å redusere matsvinn, skriver hotellkjeden i en pressemelding.

Bedrifter fra hotellbransjen, serveringsbransjen og dagligvare har sluttet seg til en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030. Thon Hotels er blant hotellkjedene som har signert kontrakten med Klima- og miljødepartementet.

– Hotellbransjen jobber nå sammen om å kutte matsvinn, og det er veldig viktig. I Thon Hotels har vi satt i gang flere tiltak allerede, for å redusere matsvinn, og vi kommer til å jobbe målrettet med dette fremover, sier konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Thon Hotels er i gang med å videreselge overskuddsmat, og har et stort sterkt på matsvinn.

– I dag samarbeider Thon Hotels med Too Good To Go, som er en videreformidlings-tjeneste, via en digital plattform, for å selge overskuddsmat til en rimelig pris. Vi bygger også om flere av våre matbuffeeer, for å redusere matsvinn, og lar gjester bruke mindre tallerkener, slik at de kan forsyne seg flere ganger. Vi er også i gang med å veie og registrere matavfall, og på ett av våre hoteller har vi tatt i bruk et eget dataprogram, som har som eneste formål å redusere matsvinn, sier Thorvaldsen.

26. september signerte han avtalen hos Klima- og miljødepartementet, og driftskoordinator hos Thon Hotels, Kari-Lise Lind, leverte den signerte tilslutningserklæringen til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

– Dette er verdens mest ambisiøse avtale mot matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å forplikte seg til å redusere matsvinn, viser de store dagligvarekjedene og matindustribedriftene at de mener alvor, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Foto: Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen. Fotograf: Gry Traaen.

Bedrifter slutter seg til avtale om halvering av matsvinn innen 2030

$
0
0

42 bedrifter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare har sluttet seg til en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

En tredel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster hver av oss 42 kilo spiselig mat i året. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kilo per år.

Både myndighetene og matbransjen tar problemet på alvor. I juni undertegnet fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Tirsdag 26. september signerte 42 bedrifter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare en tilslutningserklæring i lokalene til Klima- og miljødepartementet.

Klimadugnad

Fra reiselivet signerte blant annet hotellkjedene Scandic Hotels Norge, Thon Hotels og Nordic Choice Hotels.

– Å få en effektiv matproduksjon, der vi kaster mindre mat, er et klimatiltak som er enkelt, viktig og lett å gjennomføre. Alle forstår at man skal ikke kaste mat. Det er unødvendig. Ved å redusere matsvinnet, er vi også med på klimadugnaden. Det er en effektiv og god måte å sikre fremtiden vår på, sier administrerende direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

– Gode muligheter for å nå målet

Han tror det er fullt mulig å nå målet om en halvering av matsvinnet innen 2030.

– Du ser at butikkene nå tør å annonsere med gulrøtter som er litt krokete. Og vi på hotellene jobber med mindre tallerkener på buffeene, sånn at du skal forsyne deg flere ganger i stedet for å kaste masse mat. Kjøkkenet, kokkene, alle er nå opptatt av å bruke hele dyr, hele råvaren, for å redusere svinnet. Så jeg tror det er gode muligheter for å nå reduksjonsmålet, sier Silseth.

Bedriftene som har signert avtalen, forplikter seg blant annet til å tilgjengeliggjøre data, gjennom rapportering av matsvinn i egen bedrift, til bransjeorganisasjonen i sin sektor.

– Motivasjon å rapportere inn reduksjon

– Det er ganske enkelt å veie hvor mye du kaster. Da blir det en egen motivasjon i å rapportere inn reduksjonen, og se hvordan du oppnår redusert matsvinn ved å kaste mindre og mindre dag for dag, måned for måned, sier Nordic Choice-sjefen.

Mange av virksomhetene som har signert den nye avtalen, som Nordic Choice Hotels, Scandic Hotels Norge og Thon Hotels, har allerede tatt grep mot matsvinn i egne rekker.

Samarbeid for å løse floken

Det har de gjort ved å delta i ForMat-prosjektet, i KuttMatsvinn2020, som er det nye matsvinnprosjektet i serveringsbransjen, eller ved å sette temaet på agendaen på andre måter.

– Ved å signere tilslutningserklæringen signaliserer virksomhetene at de ønsker å samarbeide på tvers, om å løse matsvinnfloken, og det blir også enklere å synliggjøre resultatene man oppnår underveis, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett, som er mat- og serveringsbransjens satsing på å forebygge og redusere matsvinn i Norge.

Foto: 42 bedrifter har sluttet seg til matsvinn-avtalen. Foto: Beskåret skjermdump fra NHO Reiselivs video.

Høyre-politiker lover at dyre vaktregler i serveringsbransjen ikke blir innført

$
0
0

Peter Christian Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre, garanterer at nye regler for egenvakthold settes på vent, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

I august i år varslet Politidirektoratet (POD) at nye regler knyttet til egenvakthold blir innført fra 1. januar 2018. Forslaget innebærer blant at annet at utesteder med egne ansatte, som opptrer som vakter, må gjennomgå 120 timer med kurs.

– Trekker i nødbremsen

Nå lover Peter Christian Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre, og medlem av Stortingets justiskomité, at de nye utdanningskravene ikke blir noe av.

– Her trekker vi i nødbremsen. Jeg kan garantere at det ikke blir noe av disse kravene, sier Frølich til Studvest, som er studentavisen i Bergen.

Overfor bladet Aktuell Sikkerhet i 2014, signaliserte både Politidirektorat og Justisdepartementet et krav om 32 timer kurs for ordensvakter i egenvakthold. Fra tidligere var det på rundt 25 timer. Ifølge brevet fra POD, som ble sendt ut i august, er det nå lagt på 120 timer.

– Det er ikke helt godt å si hvordan regelverket blir seende ut til slutt. Kanskje går vi tilbake til slik det var, eller kanskje det blir noen små endringer. Men en så drastisk kursendring som de skisserte kravene innebar, kommer det ikke til å bli, sier Frølich til Studvest.

– 70.000 i ekstrautgift per ansatt

NHO Reiseliv er svært fornøyd med signalene fra Høyre-politikeren.

– Vi er veldig glad for at Frølich tar tak i saken. Denne endringen ville gått imot regjeringens målsetting om avbyråkratisering og reduserte kostnader for næringslivet, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

Hun er klar på at utdanningskravet ville fått store økonomiske konsekvenser for bedriftene. I verste fall kunne det ført til nedleggelser, spesielt i distriktene, sier hun.

– Politidirektoratets krav, som innebærer en firedobling av antall timer, sammenlignet med hva som opprinnelig ble skissert, ville for en bedrift øke utgiftene per ansatt med rundt 70.000 kroner, fortsetter Krohn Devold.

Gikk under radaren hos politikerne

Frølich sier til Studvest at grunnen til at utfordringene med de nye vaktkravene ikke ble fanget opp før, er at de gikk under radaren hos politikerne, på tvers av alle partier.

– Vi er glad for at politikere er ærlig på at de rett og slett ikke får meg seg alt. Det viktigste nå, er at kravet blir utsatt, og så må alle parter, både sikkerhetsbransjen og serveringsnæringen, inkluderes i arbeidet om hvordan kompetansekravene skal se ut, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Foto: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich (H). Fotograf: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre/Flickr.

#NotOnTheMenu: Felles front mot seksuell trakassering i serveringsbransjen

$
0
0

NHO Reiseliv og Fellesforbundet lanserer i fellesskap kampanjen #NotOnTheMenu, for å bekjempe seksuell trakassering på norske serverings- og utesteder, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

En samlet arbeidsgiver- og arbeidstagerside i reiselivsnæringen ble allerede i vår enig om å samarbeide, for å hindre og forebygge seksuell trakassering i reiselivsnæringen.

– Julebordsesongen er i full gang. Dette er en hyggelig høytid, men dessverre kan det være større sjanse for å bli utsatt for seksuell trakassering, når det er mye alkohol involvert, sier leder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

– Serveringspersonalet er ikke på menyen. Dette viktige budskapet håper vi at alle festglade nordmenn tar med seg inn i julebordsesongen, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Et arbeidsgiveransvar

Arbeidsgivere, kolleger og arbeidstagere har et felles ansvar for helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Hovedansvaret for å hindre trakassering, ligger imidlertid hos arbeidsgivere.

– Arbeidsgivere har en lovbestemt plikt til å sikre et trygt arbeidsmiljø for sine ansatte. Det må være lav terskel for å melde fra til leder, dersom man opplever seksuell trakassering, og lederen må ta det seriøst, og ta tak i det umiddelbart, sier Krohn Devold.

– Våre folk der ute er ikke trygge før alle arbeidsgivere tar dette på ramme alvor. Det er derfor gledelig at NHO er så tydelige. Samtidig er det ikke tvil om at denne kampanjen også er en klar oppfordring til alle gjester, sier Eggum.

– Snakk om temaet!

Fellesforbundet og NHO Reiseliv oppfordrer både ansatte og ledere i hotell, servering og uteliv til å ha et særlig søkelys på trivsel og sikkerhet i julebordstiden.

– Det er viktig at ledere forbereder de ansatte på den perioden de går inn i. Snakk om temaet på personalmøtet, og etabler gode rutiner og praksis i forkant, som følges opp underveis. Forbered de ansatte på hvordan de skal støtte sine kolleger, og håndtere ubehagelige gjester, sier Krohn Devold.

– Vår erfaring er entydig. Ansatte i bedrifter med klare retningslinjer, har det tryggere. De vet hvordan situasjoner skal håndteres, og ikke minst følges opp. Kunder som trakasserer ansatte, har en bratt læringskurve når de får en telefon fra politiet dagen derpå, sier Eggum.

– Nordmenn ligger på verdenstoppen i likestilling, og det ønsker vi skal være representativt for vår bransje. Vi har en svært høy andel kvinnelige ledere, og vi har god kjønnsbalanse. Det gir oss et godt grunnlag for å ta tak i dette, og gjøre noe med problemet. Vi aksepterer ikke seksuell trakassering i vår bransje, avslutter Krohn Devold.

Foto: Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet vil seksuell trakassering til livs. Fotografer: Morten Løberg og Per Sollerman.

Fursetgruppen overtar driften av Gamle Logen

$
0
0

Fursetgruppen og NCC Property Development ble i november 2017 enige om en avtale der Fursetgruppen tar over driften av Gamle Logen. Den historiske bygningen spilte en viktig rolle i utviklingen av den norske kulturidentitet gjennom det 19. århundre, og ble opprinnelig bygget som frimurerlosje, konsert- og festivitetslokale i 1836. Kjente og internasjonale kunstnere hadde sitt virke her: Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Ole Bull, Johan Svendsen, Halfdan Kierulf, Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson.

Etter restaureringen i 1988 fremstår bygningen i dag i sin fordums prakt, og med sine ca 50.000 besøkende per år er Gamle Logen sentrum for mange av byens konserter, konferanser, ball og banketter. Man ønsker velkommen til personlig gjestfrihet og rike opplevelser i en ramme av historisk atmosfære og tradisjon. Bygget gjennomgikk flere års forfall, og ble etter rehabilitering gjenåpnet i 1988. Den historiske atmosfæren er gjenskapt, og Gamle Logen fremstår i dag som Oslos eldste bevarte kultur- og selskapsbygning, hvor man kan oppleve konserter og kunstneriske fremførelser, arrangere konferanser og selskaper – både av offisiell og privat karakter.

Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen restaurantgruppe uttaler:
«Vi er svært fornøyde med dette tilskuddet som supplerer vår restaurant-portefølje på en god måte. Det er en stor glede å kunne ta over driften av et så veletablert selskapslokale. Med deres solide team på plass ønsker vi å videreføre Gamle Logens gode navn og rykte”.

NCC Property Development har en forpliktende avtale om drift og vedlikehold av hele bygget fram til 2037, men har nå inngått avtale med Fursetgruppen om driften av restauranten og selskapslokalene i den ærverdige bygningen. Manne Aronsson, administrerende direktør i NCC Property Development, er meget godt fornøyd med å ha fått Fursetgruppen inn på driftssiden: «Fursetgruppens erfaring og lidenskap for å drive restauranter i historiske bygninger passer perfekt for Gamle Logen. Vi ser fram til å følge deres utvikling av Gamle Logens restaurant og selskapslokaler videre».

Som selskapslokale er dette ærverdige huset i en helt egen klasse i Oslo, kombinert med atmosfære, kvalitet og service som gjør ethvert arrangement til en ubetinget suksess. De ulike selskapslokaler og saler er passende til selskaper fra 10 og helt opptil 800 personer. Kjøkkenet kombinerer tradisjon og trend i sitt arbeide, og sammen med et profesjonelt og serviceinnstilt personale sikrer de at gjestene får en helt spesiell opplevelse i en helt spesiell atmosfære.
Gamle Logen har adresse Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Om Gamle Logen

Gamle Logen ble opprinnelig bygget som frimurerlosje, konsert- og festivitetslokale i 1836, etter idé og initiativ fra grev Wedel Jarlsberg. Den herskapelige bygningen har adresse Grev Wedels plass i et område som var byens sentrum den gang bygningen ble reist med Børsen, Norges bank, Christiania Theater og Akershus festning som nærmeste naboer. Kvadraturen er nå i ferd med å få tilbake til sin plass i byen – et kulturelt sentrum. Gamle Logen som er vakkert utsmykket i sen-empire-stil er en av byens største og fremste festlokaler, og kan huse de fleste av byens fester, ball og jubileer.

Om Fursetgruppen

Fursetgruppen er en veletablert og ledende restaurantgruppe i Norge. I dag består gruppen av 22 ulike konsepter, hvert sted med sin egen sjel og karakter og med fokus på et høyt kvalitets – og kompetansenivå. Gjestenes totalopplevelse er i fokus og virksomheten er basert på å utvikle skreddersydde opplevelser med fellesnevneren – maten, vinen og rammen rundt.

For mer informasjon, se www.fursetgruppen.no

NCC

NCC Property Development utvikler, leier ut og selger næringseiendommer i vekstmarkeder i Norden. Med kvalitetsløsninger som skaper verdi for våre kunder og samfunnet, skaper vi langsiktige og bærekraftige miljøer som både mennesker og bedrifter trives i. Vi er med på å bygge morgendagens samfunn – et sted å leve og arbeide der livskvaliteten er det viktigste.

NCC i Norge er et av Norges største entreprenør- og eiendomsutviklingsselskap. I 2015 hadde NCC i Norge en omsetning på ca. 8,8 milliarder kroner og rundt 2 400 ansatte. Selskapene i Norge er datterselskap av NCC AB.

For mer informasjon, se www.ncc.no

Kokk- og servitørlærlinger i hardtrening foran Norgescup

$
0
0

– Vi øver om og om igjen, og prøver å forsterke ferdighetene våre, sier kokkelærlingen Vanja Kristine (19). Fredag skal hun og 63 andre kokk- og servitørlærlinger i aksjon under Norgescup i Stavanger, heter det i en pressemelding fra NHO Reiseliv.

Lærlingene representerer lærebedrifter fra hele landet, som Restaurant Bjørk i Bodø, To Rom og Kjøkken i Trondheim, Vianvang i Gudbrandsdalen, Støtvig Hotel i Larkollen, og Bønder i Byen i Kristiansand.

Får tildelt råvarer

Det årlige norgesmesterskapet starter med semifinaler fredag morgen. 42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger, fordelt på 32 tomannslag, skal kjempe om en billett til lørdagens finale. Seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen.

Jåttå videregående skole er som vanlig konkurransearena, mens premieutdelingen finner sted på Scandic Stavanger Forus Hotel lørdag kveld.

Før det beste kokk- og servitørlaget blir kåret, skal alle lærlingene lage og servere mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Blant årets ingredienser finner vi blant annet sei, svinevinger og patterand.

«All in»

I forkant av Norgescup terpes og trenes det iherdig rundt om i lærebedriftene.

– Nå går det i masse øving på de menyene vi skal lage. Vi øver om og om igjen, og vi prøver å forsterke ferdighetene våre, både innen teknikk og smak. Det er mye pirk å rette på, men gøy er det uansett, sier Vanja Kristine Høl Nilsen (19) fra Stord, som er kokkelærling på Scandic Maritim i Haugesund.

– Når vi forbereder oss, er det viktig å gå «all in». Vi trener stort sett hver dag, og det er mye organisering og planlegging som også må bli gjort. Det er også ekstremt viktig å jobbe rent og ryddig. Dette er noe dommerne ser mye på, og det kan koste oss mange poeng hvis det er rotete rundt oss, og ingen struktur. Så vi må organisere alt av utstyr, kniver og oppbevaringsbokser, slik at alt har sin egen plass, og alt står i system, sier Robert Haugen (19) fra Bjørkelangen i Akershus, som er kokkelærling på Brasserie France i Oslo.

– Bransjen står ikke stille, selv om vi må øve

Joachim Hantho, som er kokkelærling på Søtt + Salt i Bergen, forteller også om travle dager i forkant av mesterskapet.

– Vi får god hjelp og veiledning, dersom det trengs, og det er vi er veldig takknemlig for. Det skal jo sies at bransjen ikke står stille, selv om vi må øve til Norgescup. Det er alltid mye å gjøre. Men vi øver så mye vi kan på fritiden og etter jobb, om det er mulig. Personlig bruker jeg også veldig mye av fritiden min på å se på kokkeprogrammer, for å hente mest mulig inspirasjon. Kokkeyrket er jo noe man aldri blir ferdig utlært i, og det finnes alltid noe nytt å lære. Det gjelder uansett om man er kokk eller lærling, sier Hantho.

– Viktig arena

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv, som organiserer 3000 reiselivsbedrifter landet rundt, er med som samarbeidspartner.

– Mesterskapet er en viktig arena for å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter, og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, der man kombinerer mat, opplevelser og overnatting, på et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

De fire kokk- og servitørlærlingene som går til topps i Norgescup, får representere Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i København fra 19. til 21. april.

Parallelt med Norgescup arrangeres NM i resepsjonsfag for lærlinger.

Les mer om Norgescup for kokk- og servitørlærlinger på Norgescup.com.

Foto: Elisabet Throne (t. v) og Caroline Wilson Iglebæk, kokkelærlinger på henholdsvis Restaurant Sjøhuset og Bønder i Byen i Kristiansand. Øverst til høyre: Sindre Iversen (t. v) og Andreas Gjuvsland, kokkelærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Nederst til høyre: Vanja Kristine Høl Nilsen og Olve Akselsen, kokkelærlinger på Scandic Maritim i Haugesund. Foto fra NHO Reiseliv.


Start reisen med gatemat fra hele verden

$
0
0

I dag åpnet Food Truck Festival dørene for alle som skal reise til destinasjoner etter passkontrollen. Fem «food trucks» skal tilby variert og god mat fra ulike deler av verden, informerer Avinor Oslo lufthavn i en pressemelding.

– Food Truck festival er et konsept inspirert av globale og norske mattrender. Det bringer et urbant og levende, miljø inspirert av Oslos gater på lufthavnen, med ønske om å skape en god opplevelse for de reisende, sier Per Rune Lunderby, kommersiell sjef i Avinor Oslo lufthavn.

Fem «trucks»

Det er totalt fem «trucker», som alle serverer forskjellig mat, og disse er plassert i området etter passkontrollen. Dette er et bevisst grep fra Avinor, for å gi et bedre tilbud til reisende også her.

– Vi er veldig fornøyde med at vi endelig kan åpne, og dermed få et mye bedre serveringstilbud etter passkontrollen. Alle som skal til land utenfor Schengen-området, kan glede seg til noen kulinariske godbiter, sier Lunderby.

Variert mat til varierte priser

I de fem «truckene» får man servert alt fra napolitansk pizza, saftige «buns» med egg og bacon, miniburgere, autentisk meksikansk mat og mye godt å drikke. Operatøren som skal drive det nye konseptet, har selv stor tro på at serveringen vil bli tatt godt imot blant de reisende.

– Vi har gleden av å kunne tilby internasjonal gatemat, med menyer som blir variable i både størrelse og pris, og som blir servert rett fra «trucken». Man kan enten spise i det store restaurantområdet i andre etasje, eller ta det med seg til gaten eller på flyet. Maten blir servert på en måte som gjør at du enkelt kan ta den med deg om bord, forklarer administrerende direktør i HMSHost-Umoe F&B Company, Per Christensen.

De fem matvognene vil servere:

Pizza Wheel – napolitansk pizza
Number Juan – meksikansk gatemat
Joyride – smoothies, salater, sandwicher, frukt.
Egghead and Roasted – «buns» fylt med egg, bacon, pulled pork, og diverse kjøtt.
Tailgate – lett servering av diverse mat og drikke.

Totalt kan Oslo lufthavn nå by på over 40 serveringssteder, som gir et rikt og variert tilbud til alle reisende.

Foto: Food Truck Festival på Gardermoen. Foto fra Avinor.

DFDS henter inn erfaren Michelin-kokk

$
0
0

Rederiet som daglig seiler mellom Oslo og København har planer om å oppgradere sin gourmetrestaurant, Marco Polo, til et skyhøyt nordisk nivå, og får hjelp av den kjente danske kokken Søren Westh. Westh har erfaring fra både Noma og den legendariske restauranten elBulli i Barcelona, skriver DFDS i en pressemelding.

Etter flere år med stadig kvalitetsheving av maten om bord på de to cruiseskipene, «Pearl Seaways» og «Crown Seaways», mener Kevin Thyge Helsinghof, Global Sales Director i DFDS, at det er helt naturlig å nå legge lista et par hakk høyere.

– Vi er stolte over maten vi serverer allerede i dag, og vi har over lengre tid drømt om å løfte nivået til et topp nordisk nivå. Derfor bygger vi nå ut et helt nytt kjøkken til Marco Polo, og utvikler en helt ny meny, som skal kunne konkurrere med de aller beste, sier Helsinghof.

Får hjelp av kult-kokk

Marco Polo har ansatt den tidligere Nomakokken Søren Westh som konsulent, for å hjelpe dem på vei mot stjernene, og inn i den kulinariske toppligaen. De har også ansatt Christian Mortensen som kjøkkensjef. Han har erfaring fra blant annet The Paul i Tivoli og restauranten Kul i København. Førstnevnte beholdt sin stjerne i Michelin-guiden over syv år.

Westh er helt klar over at ambisjonene er svært høye, men dermed også at de er en spennende utfordring.

– Det er klart det er en utrolig spennende oppgave å gyve løs på. Omgivelsene ombord er utfordrende – det er jo tross alt på vann! I tillegg er det to restauranter på to ulike båter. Det er 14 personer på kjøkkenet som jobber i to uker om gangen. Det betyr igjen at teamene på kjøkkenet vil variere fra uke til uke, og fra båt til båt. For en kjøkkensjef er dette noe helt annet enn hva jeg er vant til fra tidligere, med tanke på opplæringen i forkant, utviklingen underveis og ikke minst selve matlagingen, sier Søren Westh.

Den nye menyen presenteres på Marco Polo 1. mai 2018. Et filmteam vil følge prosessen frem til åpningsdagen. Her er første episode av serien man kan følge utover våren:

Om Søren Westh

Søren Westh jobbet på Noma i åtte år. I løpet av de åtte årene hadde han også sesonger på den New York-baserterestauranten Per Se – også den med Michelin-stjerne. Han jobbet også en sesong på den legendariske Restaurant elBulli i Barcelona. I løpet av Noma-årene var han engasjert i Nordic Food Lab.

Siden 2012 har han vært selvstendig rådgiver, samt partner i The Standard Copenhagen.  I november 2017 etablerte han firmaet .506, som ønsker å bidra til at vi lager mat etter prinsipper om bærekraftighet. Han sitter også i Vatikanets tenketank som arbeider med å finne løsninger på klimakrisen innen år 2030.

Foto: Christian Mortensen og Søren Westh planlegger den nye Marco Polo-menyen, som er klar 1. mai. Foto fra DFDS.

Halve landet tar påskeferie

$
0
0

Annenhver nordmann planlegger å reise bort i påsken. Av disse skal 8 av 10 feriere i Norge. Det viser NHO Reiselivs årlige «påskegallup», som er gjennomført av Kantar TNS, blant over 1000 nordmenn over 18 år. 51 prosent svarer at de har planer om å reise bort i hele eller deler av påsken.

Norge er nordmenns klart mest foretrukne reisemål i påsken. 79 prosent har planer om å dra på påskeferie i eget land. Som tidligere år, skal flesteparten ha tradisjonell påske på hytta, med venner og familie. Syv av ti har planer å om være på hytta i påsken.

– Få høytider har flere tradisjoner ved seg enn påsken. For de fleste av oss er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra til fjells med familie og venner i denne høytiden. I år har vi fått en fantastisk vinter, så det er all grunn til å tro at vi har en flott påske i vente, med masse snø og gode skiforhold, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Hytta danker ut Syden og Alpene

NHO Reiseliv har også spurt nordmenn hva de ser på som drømmepåsken, uavhengig av hva de faktisk skal gjøre i påsken. 24 prosent svarer hytta på fjellet, 18 prosent svarer sol, bad og varme utenlands, 15 prosent svarer hjemmepåske, mens fire prosent svarer skiferie i utlandet. Syv prosent oppgir at deres drømmepåske vil være å oppleve en ny del av Norge, hvor en ikke har vært før.

– Det sier litt om nordmenns forkjærlighet for hyttelivet og den norske fjellheimen, når hytta på fjellet danker ut både Syden og skiferie i Alpene. Det er også gøy å se at drømmepåsken for mange nordmenn er å oppleve et nytt sted i Norge – eller et fjellområde de ikke har vært i før, sier Krohn Devold.

Påsken viktig for skidestinasjonene

Undersøkelsen viser også at mange planlegger å spise ute på en lokal kafé eller restaurant i løpet av påsken. 44 prosent skal helt sikkert eller sannsynligvis spise lunsj eller middag på et lokalt serveringssted.

– Selv om hytteferien står i sentrum, vil mange benytte seg av lokale restaurant- og kafétilbud i påsken. Påsken er høysesong for skidestinasjonene. Nordmenn er den viktigste kundegruppen, men det er sterk vekst i utenlandske skiturister til mange av Norges høyfjellshotell og skisteder, avslutter Krohn Devold.

Økning i belegg

Flere av NHO Reiselivs medlemmer melder om en økning i belegg, sammenlignet med fjorårets påske:

– I Trysil forventer man som vanlig storinnrykk i påsken. På de to store Radisson Blu resorthotellene i Trysil er det en økning på tolv prosent i antall kommersielle gjestedøgn, sammenlignet med fjorårets påske. Påskegjestene er hovedsakelig nordmenn, svensker, dansker og engelskmenn. Engelskmenn utgjør 30 prosent av gjestemixen på Radisson Blu resorthotellene, sier Turid Backe-Viken, salgs- og markedssjef i Skistar Trysil.

– Påsken i år har bedre forhåndsbooking enn fjoråret, og vi forventer fullt på alle overnattingsenheter, og høyt besøk på Gaustablikk Skisenter. Grunnen til dette er naturligvis at påsken kommer tidligere i år enn i fjor, samt riktige gode skiforhold – både på alpint og langrenn, sier Kasper Bendtsen-Nielsen, markedsdirektør ved Gaustablikk høyfjellshotell og skisenter.

Foto: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto fra NHO Reiseliv.

Ny kommersiell ledelse i Fursetgruppen

$
0
0

Administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, har hentet inn Renate Lindmark fra First Hotels som ny salgsdirektør, og Naja Boone fra Wallenius Wilhelmsen som ny markeds- og kommunikasjonsdirektør.

Lindmark kommer fra stillingen som Vice President Sales i First Hotels, og har mangeårig kommersiell erfaring fra selskaper som Teller, BNP Paribas og SEB Private Bank. Hun fastslår at Oslo virkelig er begynt å bli en kulinarisk destinasjon, og at konkurransen er tøff.

– Det byr på interessante muligheter for en velrenommert aktør som Fursetgruppen. Vi har god spennvidde i portfolioen vår ,med mange unike konsepter, samt kompetansen og kapasiteten til å påta oss de store catering- og arrangementsjobbene. Vi skal vokse videre, og jeg ser frem til å jobbe med teamet her, for å skape lønnsomme resultater, sier hun i en pressemelding fra konsernet.

Naja Boone kommer fra Wilhelmsen-systemet, hvor hun var Global Head of Marketing & External Communications i Wallenius Wilhelmsen. Hun har flere års erfaring fra markeds -og kommunikasjonsbyråer i New York og Oslo, blant annet Gambit Hill+Knowlton Strategies, Scandinavian Design Group og Siegel+Gale.

– Digitalisering av restaurantbransjen skjer nå, så jeg ser frem til å drive nytenkning rundt markedsføringen vår fremover. Fursetgruppen har historisk sett vært en ledestjerne på flere felt de siste 20 årene, og vi har selvsagt ambisjon om å holde på denne posisjonen, forteller hun.

Administrerende direktør Gjøran Sæther sier at selskapet er inne i en spennende fase, og ønsker å styrke sine digitale salgsambisjoner, sammen med sitt nye lederteam på kommersiell side.

– Renate og Naja kommer inn med mye erfaring fra salg, datadreven markedsføring og digitalisering. De er fremoverlente typer, og det er det vi trenger nå. Vi må hele tiden følge med på markedet, og på trender innen bransjen. Salg og marked må jobbe mye mer integrert, for å vinne kampen om restaurantgjestene fremover, avslutter han.

Foto: Fursetgruppens administrerende direktør i Gjøran Sæther, salgsdirektør Renate Lindmark, og markeds- og kommunikasjonsdirektør Naja Boone. Foto fra Fursetgruppen.

Michelin-satsing på bøljan blå

$
0
0

Med stjernekokk Søren Westh på laget, sjøsetter DFDS nå sin nye og ambisiøse restaurantsatsing, Sjø. Målet er å heve det kulinariske nivået til Michelin-nivå.

– Hos oss skal reisen ikke bare være en transport-etappe, men en del av den gode ferieopplevelsen. I tråd med de internasjonale reisetrendene, ser vi at gode matopplevelser er blitt en stadig viktigere del av ferien eller helgeturen for gjestene våre, og vi er glade for å kunne tilby dem en kulinarisk reise med kortreist, nordisk mat om bord, til den kortreiste destinasjonen og matmetropolen København, sier Nina Edwardsen i DFDS, i en pressemelding fra rederiet.

En vill utfordring

Københavnbåten har de siste årene satset knallhardt på mattilbudet om bord, og ambisjonene for det nyutviklede restaurantkonseptet Sjø er intet mindre enn å løfte det kulinariske nivået til Michelin-nivå. Med seg på laget har de fått stjernekokken Søren Westh, blant annet kjent som sous-chef på den banebrytende restauranten Noma, som i løpet av hans åtte år der ble kåret til verdens beste tre ganger, og kronet med to Michelin-stjerner.

– Å bygge opp en restaurant til et så høyt nivå, er en enorm oppgave i seg selv, og nå skal vi gjøre det om bord på et skip, med både plassbegrensninger og potensiell sjøgang. Det er jo helt vilt – og en utfordring jeg ikke kunne si nei til, sier stjernekokken om det ambisiøse prosjektet.

Kevin Thyge Helsinghof i DFDS, som er en av prosjektets initiativtagere, er enig i at det er et høyt mål de har satt seg med restaurant Sjø. Men han understreker at de slett ikke anser det for uoppnåelig.

– Det handler om å ha de beste folkene i alle ledd, og så handler det om hardt arbeid og, ikke minst, om godt samarbeid. Men hvis et enkelt gatekjøkken kan få Michelin-stjerne, er det virkelig ikke noe som tilsier at Københavnbåten ikke skulle kunne oppnå det, sier han, under henvisning til fjorårets utdeling, der et gatekjøkken i Bangkok ble kronet med den prestisjetunge Michelin-stjernen.

Det nye nordiske kjøkken som ledestjerne

Mens Søren Westh går inn i Sjø som kreativ konsulent, er det en annen stjernekokk, Christian Mortensen, som skal ha rollen som kjøkkensjef. Han er kjent fra blant annet The Paul i Tivoli, der han som kjøkkensjef satt i førersetet for å innkassere Michelin-stjernen de beholdt frem til de stengte dørene etter syv år.

– Gjennom mer enn 100 år har DFDS forbundet de skandinaviske landene, med sin seilas mellom Norge og Danmark, via den svenske vestkysten. Dette har også vært inspirasjonskilden for Sjø, som er en hyllest til nye nordiske kjøkken, med fokus på bærekraft og spennende kombinasjoner av kortreiste, lokale råvarer i en moderne kontekst, sier Mortensen.

Realityserie til sjøs

Med seg på ferden har Sjø fått et TV-team, som skal følge Søren Westh, Christian Mortensen og deres superlag av kokker gjennom opp- og nedturer, utfordringer og seiere. TV-serien Reisen mot stjernen hadde premiere 3. mai, og de seks episodene skal vises på Matkanalen gjennom våren.

– Vi vet at nordmenn er blitt mer opptatt av gode matopplevelser, spesielt kombinert med reise. Og med den gjengen med spennende karakterer som regjerer på kjøkkenet på Sjø, er dette er en TV-serie mange vil ha glede av. Vi kan dessuten røpe at norske seere også vil se mer til Sjø på en annen kanal, allerede fra høsten av, sier Nina Edwardsen.

Foto: Det nye restaurantkonseptet Sjø, fra DFDS. Foto fra DFDS.

Fremtidens fast food lanseres på Oslo S

$
0
0

Etter flere år med stor suksess i England, lanseres nå restaurantkjeden LEON i Norge. Konseptet blir beskrevet som fremtidens fast food, og den første LEON-restauranten åpnet på Oslo Sentralbanestasjon mandag 7. juni.

– Med åpningen av LEON i Oslo lanserer vi også fremtidens fast food i Norge. Vi benytter kun naturlige råvarer, og mange vil nok bli overrasket over hvordan nye smakskombinasjoner både gjør maten sunnere og mer smakfull, sier Helene Skjenneberg som er administrerende direktør for LEON i Norge og Sverige.

Samtidig som LEON åpnet en ny restaurant på Oslo S, åpnet de også en egen food truck på Aker Brygge. Den vil stå på bryggekanten i hele sommer, og servere en ny form for naturlig fast food. Senere i sommer vil LEON også åpne en ny restaurant på Frogner i Oslo, deretter vil LEON starte arbeidet med å etablere seg i Sverige. Ambisjonene er at LEON i løpet av noen år skal ha et tosifret antall restauranter i Norge og Sverige.

Viktige prinsipper for naturlig fast food

LEON er basert på et bærekraftig konsept, hvor naturlige råvarer er basis for å skape sunnere måltider med masse smak. Fire prinsipper som er viktig for maten LEON lager:

  1. Olivenolje fremfor smør
  2. Krydder og urter fremfor salt
  3. Honning og annen naturlig søtning fremfor raffinert, hvitt sukker
  4. Bakt i ovn, ikke fritert

Helene Skjenneberg (44) har mange års erfaring fra hotell- og restaurantbransjen, og kommer senest fra stillingen som administrerende direktør i Mat&Drikke AS, som blant annet driver flere restauranter på Aker brygge.

Kort om historien bak Leon

Den første LEON-restauranten ble åpnet i London, Carnaby Street, i 2004. Kort tid etter åpningen kåret The Observer LEON til den beste nye restauranten i Storbritannia. I dag har kjeden 50 restauranter, og bare det siste året har de åpnet 15 nye serveringssteder.

Kjeden ble etablert av John Vincent, Henry Dimbleby og Allegra McEvedy, og de har hentet mye inspirasjon fra Middelhavet. De har ønsket å skape en revolusjon innenfor fast food, ved å gjøre maten ferskere, mer smakfull og naturlig. LEON skal dekke behovet for sunnere og god hurtigmat. LEON er også medstifter av Sustainable Restaurant Association.

Foto: Helene Skjenneberg klipper båndet på LEON Oslo S. Foto fra LEON/Umoe Restaurants.

Ulf Dalheim skal bygge opp vinbaren ved Britannia Hotel

$
0
0

Britannia Hotel har engasjert VinPuls-gründer, tidligere Adresseavisen-journalist og vinskribent Ulf Dalheim som vin- og konseptansvarlig for den nye vinbaren som åpner i det tradisjonsrike hotellet, som nå er under full renovering, med åpning i april 2019.

– Vi var raskt på banen da Ulf Dalheim sluttet i Adresseavisen og ble ledig på markedet. Han har en sterk posisjon innen vin i Norge, med sin lange karriere som vinjournalist, og har utrolig mye kunnskap om vin, så vel som et bredt kontaktnett i vinbransjen. Ikke bare her i landet, men blant produsenter over hele verden. Ulf er en faglig sterk person, som produsentene ofte inviterer på besøk, for å få hans vurdering av sine viner. Vi har stor tro på at Ulf Dalheim vil kunne bygge opp den unike vinkjelleren og den helt spesielle vinbaren som vi på Britannia Hotel ønsker oss, sier administrerende direktør Mikael Forselius i en pressemelding fra Reitangruppen, som eier hotellet.

Britannia Hotel har gitt Dalheim oppgaven med å etablere en vinbar som skal ha et av Norges største og mest spennende vinkart.

Beæret over oppgaven

– Jeg er selvfølgelig beæret over å bli engasjert til å planlegge og bygge opp en vinbar og en vinkjeller som skal måle seg med de aller beste, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Britannia og jeg har store ambisjoner med denne vinbaren, og jeg har allerede fått lovnader fra berømte, internasjonale produsenter, om at de vil åpne kjellerne sine for oss, slik at Britannia kan få kjøpe gamle viner som ikke lenger er tilgjengelig på det åpne markedet. Også norske importører jeg har snakket med, sier de vil hjelpe til med å skaffe oss sjeldne godbiter. Jeg er overbevist om at vi allerede ved åpningen i april 2019 skal ha viner på vår vinliste, som vinentusiaster vil reise langveis fra for å smake på, sier Ulf Dalheim.

Slik blir fasaden på "Nye" Britannia Hotel. Illustrasjon fra Reitangruppen.
Slik blir fasaden på «Nye» Britannia Hotel. Illustrasjon fra Reitangruppen.

Vinkartet i vinbaren skal ha sterkest fokus på viner fra klassiske vinland, som Frankrike, Italia, Spania og Tyskland, men også være spesielt god på andre viktige vinland, i tillegg til at man skal følge med og være i forkant på nye trender og nye, spennende produsenter.

Dalheim har en klar mening om hvordan en vinbar skal fremstå :

– En ekte vinbar skal ose av kultur, musikk, litteratur og ikke minst et spennende utvalg av gode viner i alle prisklasser, for både eksperter og nybegynnere. Vinbaren på Britannia skal være et sted hvor alle som er interessert i vin skal føle seg velkommen.

– Det vil bli ulike aktiviteter der, som besøk av spennende produsenter, vinkurs, spesialsmakinger og forskjellige temaer som følger årstiden. Jeg ønsker å skape et sted som gir folk god stemning, slik at de kan komme dit og oppleve nye ting, i et hyggelig miljø. Ingenting kan måle seg med den gode samtalen rundt et bord med en flott vin i glasset.

Samarbeider med Christopher Davidsen

– Vi kommer ikke til å ha eget restaurantkjøkken i vinbaren, men servere små munnfuller og den beste skinken, den beste olivenen og de beste ostene som er å oppdrive, sammen med nybakt brød fra hotellets eget bakeri. Jeg vil også ha en dialog med Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher W. Davidsen, som er ansatte som kjøkkensjef i Speilsalen, for å se om vi kan utvikle noen spesielle småretter til vinbaren, retter som egner seg godt til vin, fortsetter den nye vinbar-sjefen.

Som tidligere musikkjournalist har Ulf Dalheim også tanker om hvordan musikktilbudet i en god vinbar kan være:

– Ja, jeg har heldigvis fått med i kontrakten at jeg skal ha en finger med i utformingen av spillelisten i vinbaren. Jeg er allerede i gang med å lytte gjennom de rundt 40.000 sangene som jeg har i min egen musikksamling. Musikken blir altså håndplukket, og den skal aldri irritere hverken musikkelskerne eller musikkhaterne. Volumet skal være på et behagelig nivå, og heller skrus ned enn opp utover kvelden, understreker han.

Om Dalheim

Ulf Dalheim jobbet som journalist i Adresseavisen i over 40 år, og var ansvarlig for vinstoffet i avisen gjennom 26 av dem, fra høsten 1990, til han sluttet ved årsskiftet 2016/17. Han ga i disse årene også ukentlige tips om hva man skulle velge av drikke til matoppskriftene som ble presentert i spalten Kjøkkenveien i UKE-Adressa. Disse tipsene ble også trykt i Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Mens han jobbet i Adresseavisen startet han opp vinklubben VinPuls i 2000, som i dag er Norges største, med rundt 3000 innmeldte medlemmer. Facebook-siden for VinPuls har over 5000 medlemmer. VinPuls avholder jevnlig smakinger, med besøk av kjente vinprodusenter fra hele verden og avvikler dessuten flere store vinmesser for de vininteresserte i Trondheim. Siden 2014 har Dalheim også arrangert vinturer for VinPuls-medlemmene. I fjor reiste han jorda rundt med en gruppe på 27 vininteresserte. Det resulterte i boka Jakten på den gode vin – Jorda Rundt på 27 dager, som Dalheim skrev sammen med forfatter Anita Lange.

Toppfoto: Vinbarsjefen i Britannia Hotel, Ulf Dalheim. Foto fra Reitangruppen.


Hotel Bristol satser på mat med stjernekokk

$
0
0

Filip August Bendi er nyansatt som kreativ leder på kjøkkenet til Hotel Bristol i Oslo.

– Det er utrolig kjekt å begynne å jobbe for Hotel Bristol og Thon Hotels. Jeg er veldig glad for denne muligheten, og gleder meg til å utvikle nye retter og konsepter, i samarbeid med teamet på Bristol, sier han i en pressemelding fra hotellkjeden.

Filip August Bendi har vært kjøkkensjef ved NB Sørensens Annen Etage i Stavanger, og har jobbet på Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm, og Daniel i New York. Han har også vært commisen til Gunnar Hvarnes i Bocuse d’Or, og har tidligere vært kokk på Det Norske Kokkelandslaget. Nå deltar Bendi i individuelle konkurranser, og er finaledeltager i NM i kokkekunst 2018.

– Jeg er opptatt av rene smaker og å finne de beste råvarene. Jeg ønsker å la råvarene komme til sin fulle rett, og liker å lage menyer som får frem de beste smakene, forteller han.

Bristols hotelldirektør er glad for å få Bendi til Oslo:

– Vi er kjempefornøyd med å få Filip til oss. Han skal utvikle menyer og trene personalet vårt til å skape enda bedre matopplevelser for våre gjester. Samtidig skal han også fortsette som konkurransekokk. Hotel Bristol er et ærverdig hotell, og vi har stolte mattradisjoner. Vi kommer fortsatt til å ha høye smørbrød, kakebuffet og Afternoon Tea, men vi ønsker også å satse på moderne mat, med inspirasjon fra hele verden, sier Lars Petter Mathisen.

Hotel Bristol er et av Oslos mest tradisjonsrike hoteller, og har 251 rom og suiter, et nytt treningssenter på 165 kvadratmeter, og 20 konferanserom og festsaler. På hotellet serveres det mat på Bristol Grill og bar, Bibliotekbaren, Vinterhaven og i selskapslokalene.

Bendi begynner å jobbe for Hotel Bristol 1. august.

Les mer om Hotel Bristol her.

Les mer om Filip August Bendi her.

Foto: Stjernekokk Filip August Bendi begynner som kreativ leder på Hotel Bristol i Oslo. Fotograf: Tom Haga.

Rekordmange besøk hos uteservering på Bryggen i Bergen

$
0
0

I fjor åpnet uteserveringen hos 26 North Restaurant & Social Club på Bryggen i Bergen. Etter forsommerens rekordvarme, kan F&B Manageren fortelle om rekordmange besøk allerede, så langt denne sesongen.

26 North i Bergen har klatret omkring 200 plasser på TripAdvisor siden åpningen. I dag er restauranten rangert av gjestene blant topp 20-restauranter av 318 restauranter i hele Bergen. 85 prosent av gjestene har vurdert restauranten som «Excellent» eller «Very good».

– Vi er kjempeglade for de strålende anmeldelsene. Tilbakemeldingene fra våre gjester betyr alt for oss, så det er moro at restauranten er blitt så godt mottatt. Ekstra gøy er det med det fantastiske været vi har hatt, som har bidratt til at vi allerede nå har hatt rekordmange besøkende denne sesongen, forteller F&B Manager Alexander Mackenzie, og legger til:

– For å gi noen eksempler, har vi i mai alene solgt nesten 10.000 halvlitere og servert over 1000 porsjoner av våre populære retter, som burger og fish & chips.

I likhet med søsterrestauranten i Stavanger, ble 26 North Restaurant & Social Club i Bergen en umiddelbar suksess da den åpnet for nesten to år siden. Siden oppstarten har restauranten klatret over 200 plasser på TripAdvisor, og mottatt strålende anmeldelser, både for maten og servicen.

– Maten vår er oppriktig og kompromissløs. Vi bruker bare de aller beste råvarene fra de nordiske skogene, fjordene og gårdene. Hos oss skal gjestene få oppleve det absolutt beste Norden har å tilby, forteller kjøkkensjef Thomas Dahl.

Restauranten ligger helt ytterst på Bryggen, med det som trolig er byens beste beliggenhet. Her får gjestene servert moderne, nordiske retter, som vafler og spekeskinke, og andre nordisk inspirerte delikatesser, i uhøytidelige omgivelser.

Med sterkt fokus på lokale råvarer, og en kapasitet på totalt 304 sitteplasser, går 26 North Restaurant & Social Club en travel sommer i møte. Siden i fjor har de hatt egen uteservering, som har vært ekstra populær denne forsommeren.

– Vi har plass til ca 150 gjester på vår uteservering, og det har vært smekkfullt nesten hver eneste dag den siste måneden. Det er kjempegøy å vise frem den flotte byen vår og den norske maten, til både turister og Bergens innbyggere, smiler F&B-sjefen.

26 North Restaurant & Social Club åpnet hos Radisson Blu Royal Hotel på Bryggen i Bergen i august 2016. Uteserveringen åpnet i April 2017. Se mer informasjon på www.26north.no.

Foto: Inngangspartiet til 26 North på Bryggen i Bergen. Foto fra Radisson Hotel Group.

Maaemo verdens 35. beste restaurant

$
0
0

Tirsdag denne uken sikret oslorestauranten Maaemo en 35.-plass i kåringen World’s 50 Best Restaurants i Bilbao, der så mange som 49 av de 50 restaurantene var representert, blant annet ved Mister Maaemo selv, Esben Holmboe Bang.

– Det var fantastisk å få være med på. Jeg har knapt ord, rett og slett. Det er kjempestor prestisje at en restaurant med åtte bord i Oslo er på listen over verdens 50 beste restauranter. Å bli rangert sammen med så mange dyktige bransjekolleger, gir oss motivasjon til å presse oss enda lenger, sier han i et intervju med Dagens Næringsliv.

Øverst på den celebre listen finner vi italienske Osteria Francescana i Modena, som kom på andre plass i fjorårets kåring, mens fjorårets vinner, New Yorks Eleven Madison Park, i år ramlet ned på en fjerde plass.

Foto: Maaemo i Schweigaards gate i Oslo. Fotograf: Ulf Larsen/Wikipedia.

En ny stjerne på Bergens restauranthimmel

$
0
0

Når Hotel Norge by Scandic åpner 29. juni, er det ikke bare med ambisjon om å bli Bergens nye møteplass. Restaurant Nova skal også tilby bergensere og tilreisende kulinariske opplevelser, med kjøkkensjef Tore Espenes og tidligere Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen i spissen.

Etter en byggeprosess over nesten to år, hvor absolutt alt ved Hotel Norge er blitt totalrenovert og bygget opp på nytt, nærmer det seg premieren – også for restaurant Nova. Det nye teamet med kokker har hvesset knivene, og er klare for å gi gjestene smaksopplevelser som er Bergens mest ikoniske hotell verdig. Fra Scandic Ørnen har hoteller hentet Tore Espenes som kjøkkensjef. 32-åringen, som også har fartstid fra Fløien Folkerestaurant og Smauet Mat & Vinhus, får med seg Ørjan Johannessen som Chef Advisor. Johannessen markerte seg for alvor da han tok gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2015, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

– Da jeg var liten, var Hotel Norge det gjeveste hotellet i byen. Her spiste vi på 17. mai, og hit gikk vi for å feire. Nå skal vi lage en ny historie i dette flotte bygget, sier Johannessen.

Lokale råvarer – internasjonale smaker

Hotel Norge får flere spennende serveringstilbud, men aller sterkest på den kulinariske Hotel Norge-himmelen skal à la carte-restauranten Nova skinne. Design, materialvalg, atmosfære og service borger alle for høy kvalitet, men her skal maten være den store stjernen. Restauranten skal kombinere internasjonale smaker og norske råvarer. Mesterkokk Johannessen forteller at han sikter høyt for å gi gjestene restaurant- og matopplevelser helt utenom det vanlige.

– Hotel Norge er plassert i hjertet av Bergen. Kjøkkenet er hjertet av hotellet, og her skal vi lage unike matopplevelser. Til dette vil vi bruke de beste råvarene i sesong fra lokalområdet samt inn- og utland, og våre konsepter sprer seg med smak fra hele verden, sier han.

Målet med Nova er ifølge kjøkkensjef Espenes og Johannessen å redefinere lokale tradisjoner og få kjente og kjære smaker til å skinne på nye, spennende måter.

– Nova blir en moderne og uformell fine «dining-restaurant», der vi serverer de beste råvarene Vestlandet og Norge har å by på, i kombinasjon med spennende internasjonale smaker og teknikker. Med mitt dyktige kokketeam i ryggen, vet jeg at vi vil tilby matopplevelser helt utenom det vanlige, sier Espenes.

Tett på kokketeamet

En matopplevelse utenom det vanlige er definitivt Chef’s table. Tettere på kokkene, og bedre utsikt til deres håndverk på kjøkkenet, kommer man ikke, uten selv å røre i grytene. Her står showmanship og god service, kombinert med en variert smaksmeny og «vinpairing» i sentrum. Chef’s table er en eksklusiv opplevelse, bestående av to bord med plass til inntil seks personer per bord.

– Hotel Norge skal bli en møteplass både lokalbefolkning og turister snakker om og strømmer til, og da er satsingen på gode matopplevelserhelt essensiel, sier hotelldirektør Lise Solheim Haukedal.

Foto: Restaurant Nova på Hotel Norge by Scandic i Bergen. Restaurantdesign ved Concrete Architects og MIR.

Suksessen fortsetter for 26 North Restaurant & Social Club

$
0
0

Nå åpner den fjerde 26 North-restauranten i Norge – hos Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen.

Med dobbelt så mange sitteplasser i restauranten, suksesskonsept fra Stavanger, og nyoppusset førsteetasje, er Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen klar til å gi de reisende enda bedre opplevelser, heter det i en pressemelding fra Radisson Hotel Group.

– Det er veldig gøy å kunne ønske våre gjester velkommen til et så fresht og innbydende hotell. I oppussingen har vi valgt løsninger, farger og materialer som gir en behagelig atmosfære, forteller hotelldirektør Jörgen Ljunggren ved Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen.

Hotellets førsteetasje er nå nyrenovert, med ny 26 North restaurant og 26 North Express Coffee Lounge, større barareal og flere sitteplasser. Lobbyen og resepsjonen er også oppdatert.

– Vi ser allerede nå at den nye loungen er veldig populær. Her slapper gjestene av, tar seg en kaffe, jobber, prater og ler. Det skaper en hyggelig atmosfære i hele hotellet, sier hotelldirektøren.

Fjerde restaurant for suksesskonseptet

26 North Restaurant & Social Club er et nordisk restaurantkonsept, som først åpnet i Stavanger i 2016. De to siste årene har konseptet også åpnet i Bergen og Oslo. Alle restaurantene er blitt veldig godt mottatt av gjestene. I Stavanger har gjestene helt siden starten gitt restauranten topp-plassering på TripAdvisor.

Joakim Olandersson, Food & Drinks Manager ved 26 North hos Radisson Blu Airport Hotel på Gardermoen, var selv med å starte 26 North i Stavanger. Sammen med kolleger fra suksessen i Stavanger har han utviklet menyen for restauranten på Gardermoen.

– Vi har beholdt mange av de mest populære rettene, som «Brett fra fjordene», vafler og skalldyrsuppe, men tilbyr også noen helt nye spesialiteter som Elgsliders, forteller han.

Han gleder seg spent til å ta imot de nye gjestene på Gardermoen. Med over 100 sitteplasser i restauranten, 70 sitteplasser i baren, og det nye konseptet 26 North Express Coffee Lounge, er han sikker på at matopplevelsene for flyplassgjestene får et betydelig løft.

– Vi serverer kortreist mat som trigger smaksløkene. Konseptet har vist seg å være et vinnerkonsept flere andre steder i Norge. Nå gleder vi oss til å gi både lokale og internasjonale gjester en smak av Norden her hos oss, tilføyer Olandersson.

Om Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen

Direkte tilknyttet Oslo lufthavn, Gardermoen med en innendørs gangbro

500 moderne rom og suiter, hvorav de fleste med fantastisk utsikt over lufthavnen

Hotellrestauranten serverer frokostbuffet hver dag fra kl. 05.00

Ny 26 North Restaurant & Social Club, inkludert egen kaffebar

Nyoppusset velværesenter, utstyrt med moderne treningsapparater og badstue

Moderne, nyoppussede møtelokaler, som består av 35 rom for opp til 1000 gjester

26 North Restaurant & Social Club er inspirert av de nordiske landene, den spektakulære naturen, de kulinariske skattene og designen. 26 North Restaurant & Social Club åpnet hos Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen i august 2018. Restauranten er den fjerde i rekken av det populære konseptet. Se mer informasjon på www.26north.no

Les mer om hotellet her.

Foto: Parti fra 26 North Express Coffee Lounge i Radisson Blu Airport Hotel, Oslo Gardermoen. Foto fra Radisson Hotel Group.

Viewing all 100 articles
Browse latest View live